Regulament
Festivalul-concurs „Filmastic”, 2023
Regulament
Condiţii de participare:
Participarea NU presupune plata vreunei taxe.
Art. 1. Concursul este deschis participării tuturor elevilor de gimnaziu și liceu, din județul Cluj.
Perioada de desfăşurare a concursului este ianuarie 2023 – septembrie 2023.
Art.2. Se acceptă în concurs proiecte video care au în cadrul coloanei sonore efecte de sunet, muzică etc. din domeniul public sau cu prin achiziționarea dreptului de autor, preferabil YouTube Library. De asemenea, se acceptă proiecte video cu imagini din categoria imagini de stock sau imagini cu preluarea dreptului de autor din domeniul public, elemente grafice, efecte speciale etc. atâta timp cât nu se încalcă drepturile de autor. Proiectele care încalcă drepturile de autor sau copiază idei din alte proiecte vor fi descalificate.
Art.3. Se limitează folosirea elementelor vizuale (imagini, efecte speciale, elemente grafice etc.) cu preluarea dreptului de autor, pe maxim 20 de secunde din durata totală a proiectului video.
Art.4. Se va menționa la finalul proiectului video, pe genericul final, numele elementului vizual sau audio folosit, sursa (website-ul), autorul (dacă este cazul) și durata (momentul în proiectul video în care este prezent elementul).
Exemplu: Love song, Alexandru Vlad, Youtube Library, min 2:45-3:10.
Art. 6. Orice preluare a unui element audio sau video fără drepturi de autor sau care nu este menționat pe genericul final, va duce la descalificarea proiectului chiar și după acordarea premiilor, în prima săptămână de după acordarea premiilor, premiul respectiv fiind acordat ulterior proiectului care are punctajul cel mai apropiat.
Art. 7. Scopul principal al proiectului este sensibilizarea elevilor cu privire la literatura operelor de teatru, scenariul fiind concentrat asupra unui fragment dintr-o operă de teatru potrivită pentru adolescenți.
Art. 8. În proiect nu vor fi utilizate imagini fără drepturi de autor ale altor persoane ce pot împiedica difuzarea acestuia.
Art. 9. Este obligatoriu ca realizatorii şi actorii filmului/fotografiei să fie din rândul elevilor instituţiei şcolare participante.
Art. 10. Sunt strict interzise: folosirea unui limbaj obscen, îndemnele rasiste sau altele care atentează la integritatea elevilor sau a persoanelor din societate.
Art. 11. Filmul nu trebuie să afecteze imaginea şcolii, în general.
Art. 13. O echipă poate fi formată din cel mult 6 elevi îndrumaţi de un profesor (echipa înscrisă pe formularul de înscriere).
Art. 14. Pe genericul final al proiectului se vor trece, numele tuturor elevilor din echipă, rolul acestora, profesorul coordonator, aparatele folosite în înregistrarea materialelor și softurile de editare. De asemenea, la începutul proiectului se va menționa școala, clasa și numele proiectului ( a operei de teatru ecranizate).
Art.15. Durata filmului va fi între 2 minute și 3 minute și 30 de secunde (cu tot cu credite și generic inițial).
Art.16. Formatul acceptat al proiectelor este MP4, H.264, rezoluție minimă 720p.
Organizarea şi desfăşurarea concursului
Art. 17. Deadline înscriere concurs: 16 aprilie 2023.
Art. 18. Toate proiectele video se trimit la adresa de email [email protected] prin intermediul unui link de transfer folosind google drive (link public pentru vizualizare), mega.nz, myairbridge.com, wetransfer.com. În titlul emailului se va menționa titlul proiectului (festivalul-concurs Filmastic).
Art. 19. Toate proiectele trimise la adresa de email vor fi însoțite de fișa de înscriere completată, semnată și scanată în format PDF. Fișa se găsește în prezentul regulament ca anexa 1.
Art. 20. Evaluarea lucrărilor trimise şi considerate eligibile de către echipa de proiect se va realiza de către un juriu format din specialişti în domeniu.
Art. 21. Rezultatele concursului se vor publica în perioada 15-20 mai 2023 pe pagina de Facebook a concursului și cea a cercului de Film-TV, Palatul Copiilor Cluj.
Art. 22. Festivalul-concurs, propriu zis, va avea loc între 13 și 14 mai, 2023.
Art.23. Criteriile de evaluare pe care juriul le va avea în vedere pentru proiectele video sunt:
-
Povestea
-
Structura clară a scenariului – 10p
-
Poveste originală, captivantă – 10p
-
Logica succesiunii secvențelor – 10p
-
Construcția personajelor, jocul actoricesc – 10p
-
-
Creativitatea
-
Încadrarea mesajului în temă – 10p
-
Originalitatea poveștii – 10p
-
-
Calitatea tehnică
-
Calitatea și expresivitatea imaginii – 10p
-
Montajul să susțină mesajul – 10p
-
Calitatea coloanei sonore – 10p
-
Total: 100 (90 puncte + 10p din oficiu)
Art. 24. Se vor acorda premii în formatul premiul I, premiul II și premiul III, mențiuni (20% din numărul de participanți. Juriul își rezervă dreptul de a acorda mențiuni speciale pentru proiectele care sunt performante în secțiunea poveste, creativitate sau calitate tehnică, dar care per ansamblu nu reușesc să atingă un punctaj și să se încadreze în cele trei premii principale.
Art. 25. Echipa de proiect își rezervă dreptul de a modifica numărul premiilor acordate, în funcție de numărul filmelor primite la fiecare dintre secțiuni și punctajele obținute în urma jurizării.
Art. 26. Proiectele cu punctajul obținut se vor publica pe pagina de Facebook a concursului, pe canalul de Youtube al cercului de Film-TV, Palatul Copiilor Cluj.
Art. 27.Toți elevii și profesorii participanți vor primi adeverințe/diplome de participare.
.png)